Ugrás a tartalomra

Szóka Júlia állami kitüntetést kapott

2024. április 06. szombat
Budafok után a Csárdáskirálynőben láthatjuk az ismert primadonnát
Szóka Júlia állami kitüntetést kapott

Szóka Júliát nagy elismerés érte nemzeti ünnepünkön, március 15-én állami kitüntetést kapott több évtizedes kiemelkedő művészi pályafutása elismeréseként. A népszerű énekművészt, operettprimadonnát, zenepedagógust jól ismerik Budafok-Tétényben is, hiszen rendszeresen fellép kerületünkben különféle rendezvényeken.

– Boldog vagyok, hogy Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehettem át Vitályos Eszter kulturális miniszterhelyettestől és Závogyán Magdolna államtitkártól – reagált gratulációnkra a népszerű művésznő, aki hozzátette, nagyon örül, hogy színész kollégája, Körösi Csaba, akivel együtt játszik a Veszprémi Petőfi Színházban, a Csárdáskirálynőben, ugyanezen a napon Jászai Mari-díjat kapott szintén a Pesti Vigadóban. – Milyen érdekes a sors, Csabával pontosan harminc évvel ezelőtt játszottam ugyanitt, szülővárosomban, a Bál a Savoyban című operettben. Most ő Miska, én pedig Cecíliát játszom a Csárdáskirálynőben, amelyben itt, éppen harminc éve, Sylviát alakítottam. Mindketten lubickolunk a szerepünkben, és jóleső érzés, hogy a közönség az előadás végén állva tapsolva köszöni meg teljesítményünket.

– Veszprémből tett szert országos hírnévre három évtizede, és oda tért vissza ezzel a főszereppel. Kiemelné gazdag pályafutása főbb állomásait?

– A zeneművészetiről egyenes út vezetett a Budapesti Operettszínházba, ahol igen jól indult a pályám, mert alig néhány hét után megvalósult gyerekkori nagy álmom, hogy operettprimadonna legyek, hiszen főszerepet bíztak rám a Mosoly országában. Aztán sorra jöttek a nagy primadonnaszerepek, például a Lili bárónőben, a Cigányszerelemben, a Mária főhadnagyban, a Marica grófnőben vagy a Sybillben. Az Operettszínház mellett vendégként oszlopos tagja voltam a Művész Színháznak is. Tíz éven át jártuk a világot, Európán kívül turnéztam Amerikában, Japánban és Kanadában is. Alapító tagja lettem évtizedekkel ezelőtt a Pesti Vigadóban helyet kapó Interoperettnek, ahol szilveszteri műsorainkat a fél világ láthatta a televízióban. Később játszottam a Rockszínházban, a Turay Ida Színházban és a Barátok közt tévésorozatban is. 

– 1998 fontos dátum az életében…

– Valóban, ekkor kaptam meg a Cigányszerelemben nyújtott alakításomért az Év primadonnája címet. Az operett mellett a magyar nóta a kedvenc műfajom, számos tévé- és rádiófelvételem van, rendszeresen látható vagyok a Duna Televízió Jó ebédhez szól a nóta című műsorában, és szinte mindennap hallható vagyok a Dankó Rádióban. Művészi munkám mellett pedig huszonkét éve az érdi Lukin László Alapfokú Művészeti Iskolában tanítok.

– Mindig énekes szeretett volna lenni?

– Gyerekkorom óta, de nem tudtam eldönteni, hogy milyen műfajban, ezért édesanyám azt mondta, hogy a zenét magas fokon kell tanulni, és akkor bármit énekelhetsz a nótától az operáig, operettől az örökzöldekig. Igaza lett. Ennek tudatában végeztem el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát, ahol az előadó-művészi diploma mellé megszereztem a művésztanárit is.

Temesi László